Co je to glykemický index?

Už víš, že SimplyMix má nízký glykemický index. Ale víš, co vlastně tato tři slova znamenají? Mrkni na článek a namoudři se.

Glykemický index (GI) je číselný systém, který měří, jak rychle a do jaké míry konkrétní potravina zvyšuje hladinu cukru (glukózy) v krvi po její konzumaci. Potraviny jsou hodnoceny na škále od 0 do 100, kde čistá glukóza má hodnotu 100. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím rychleji se cukry z této potraviny vstřebávají do krevního oběhu.

Potraviny se podle glykemického indexu dělí do tří kategorií:

  1. Nízký GI (0-55): potraviny s nízkým glykemickým indexem způsobují pomalý a postupný nárůst hladiny cukru v krvi. Patří sem SimplyMix a třeba většina zeleniny, některé ovoce, celozrnné produkty a luštěniny.
  2. Střední GI (56-69): tyto potraviny způsobují mírný nárůst hladiny cukru v krvi. Patří sem například banány, kukuřice nebo sladké brambory.
  3. Vysoký GI (70 a více): potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují rychlý a výrazný nárůst hladiny cukru v krvi. Patří sem například bílý chléb, bílé rýže a sladkosti.

Jak se měří glykemický index?
Glykemický index se měří tak, že se testovaným osobám podá konkrétní potravina obsahující 50 gramů sacharidů. Následně se měří hladina cukru v krvi v pravidelných intervalech po dobu dvou hodin. Tento výsledek se porovná s referenční potravinou (obvykle čistou glukózou), která má hodnotu GI 100.

Vliv glykemického indexu na zdraví
Pokud budeš jíst jídla s nízkým glykemickým indexem, budeš mít stabilní hladinu cukru v krvi. Ptáš se, proč je to důležité? Potraviny s vysokým glykemickým indexem způsobují rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, následované rychlým poklesem, což většinou vede k pocitu hladu i když hlad vlastně nemáš. Nízký glykemický index potravin naopak zajistí, že budeš mít delší čas pocit sytosti. Takže se nebudeš přejídat a v klidu udržíš i svou hmotnost. Tyto potraviny ti poslouží jako stabilní zdroj energie, což je fajn hlavně při fyzickém výkonu nebo sportu.

Potraviny rozdělené dle glykemického indexu

Nízký glykemický index: SimplyMix, čočka, černé fazole, ječmen, ovesné vločky, neslazené jogurty, jablka, hrušky.

Střední glykemický index: celozrnný chléb, hnědá rýže, ananas, banány.

Vysoký glykemický index: bílý chléb, bílé pečivo, instantní rýže, kukuřičné lupínky, bramborová kaše, slazené nápoje.